Thursday, October 30, 2014

Untuk apa kita upload di FB dan Blog

Haha, saje je, nampak no tak de pendirian kan..

Entah-entah esok lusa aku tukar lagi.

Skarang kita bercerita ikut topik diatas ye..

Tipulah akalau aku ni tak upload gambar or update status apa-apa dekat blog. Benda biasakan sekarang.

Tapi baru-baru ni aku dengan En laki ada benbincang pasal benda ni. Jangan lak korang bayangkan sesi perbincangan tu dibuat formal lak kan. Ada orang upload gambar untuk share kegembiraan, ada orang share status ke apa-apa untuk tunjukkan kesedihan. erm...ntahlah. masing-masing ada tujuan.

Yang jadi issue ni bila orang lain salah faham apa yang cuba korang sampaikan.Mula lah jadi apa yang orang kata menunjuk. "√čleh, ko sajekan upload macam tu sebab nak tunjuk anak ko hebat" lebih kurang macam nilah. So laki aku tanya, untuk apa aku upload, update status, update blog? aku cakap sebab nak share dengan orang. Kira nak menunjuklahkan? aku cakaplah mana ada.

Sampai satu tahap aku rasa macam takut nak upload ke apa-apa.

Cer korang bayangkan blog tanpa gambar, macam mane? (Macam aku rajin sangat nak update blogkan?hihi)

Tapi macam mana lak dengan blog yang akhirnya memberi inspirasi kepada orang lain? Kalau ko tak share, macam mane orang lain nak tahu. Macam tu juga dengan FB orang yang berniaga. Kalau dia x share macam mana orang nak tahu dia ada kebolehan buat benda tu.


Skarang banyak kempen yang orang buat supaya kita tak guna FB, twitter or apa sahaja social networking. tapi kalau tak guna benda-benda ni, mcm mana kau nak tahu apa yang berlaku.



Ermmmm....fikir-fikirkan. Maybe kena letak guideline pada diri sendiri. Apa yang boleh upload, apa yang tidak.





No comments:

Post a Comment