Monday, February 10, 2014

Kenapa kita Doa Agar dimurahkan rezeki

Assalamualaikum, 


Lama dah aku tak update. Terlebih dahulu aku mintak maaf if apa yang aku nak share ni berlainan dari apa yang Ustaz Kazim cuba sampaikan. Ni ikut Pemahaman aku.

Benda ni aku dengar dalam video ceramah dia. Antaranya yang menarik minat aku and buat aku berfikir, kenapa kita selalu doa minta dimurahkan rezeki. Tiap-tiap hari kita doa moga dimurahkan rezeki. Banyak mana duit yang kita guna dalam satu hari untuk makan? Banyak mana pun duit kita, kita tak guna sampai RM sejuta tuk makan sehari. Kalau kita ada rumah besar pun, satu rumah bilik bepuluh, kita tak guna pun sampai 5 bilik dalam satu masa untuk tidur. Tapi kita tetap doa agar dimurahkan rezeki.. Kenapa kita tak doa agar ditambahkan keimanan kita. Dikuatkan iman kita, anak-anak kita, keluarga kita. 

Tulah antaranya.

Maybe pada kita rezeki tu dari segala aspek, rezeki kesihatan, rezeki anak yang baik dan menyejukkan hati. Sebelum terlupa, doa pasal anak ni..aku penah terbaca doa yang bapa aku baca time dekat surau rumah..Bapak aku kalau baca doa selalunya Melayu je..Senang orang nak faham katanya...Antara doa tu "Ya Allah ya tuhan ku, ko kurniakanlah kami  anak yang soleh dan solehah, anak yang menyejukkan hati kami ketika hidup kami, dan anak yang mendoakan kami apabila kami telah tiada"... Tu jelah aku ingat. Kot-kot korang suka, boleh lah baca time lepas sembahyang nanti.


Tapi bila fikir balik, betul apa Ustaz tu kata. Sampai bila yang kita akan rasa kita dah cukup segalanya. Maksud aku dari segi kewangan. Bila kita boleh declare yang kita ni dah kaya. Kita selalu cakap, kalau aku orang kaya, aku dah buat itu dan ini.. Persoalannya bila?? Bila Kita boleh declare kita ni kaya?

Ntah lah kan, macam aku, aku suka berjual beli. Macam-macam aku pernah jual. Saja suka-suka. Bila orang beli aku happy. Biar pun untung Seringgit dua. yang penting happy. Kadang-kadang tu siap rangka strategi bajet nak buat jualan mantop. Last-last aku terfikir, ini ke yang aku nak? Anak-anak aku suka ke bila maknya sibuk nak berjual beli? Sedangkan aku jumpa diaorang pun malam je. Cukup ke masa aku dengan diaorang. Ermmmm..Ntah lah ..Masih mencari sesuatu yang boleh membuat semua pihak happy.

No comments:

Post a Comment